Pediatrik Uygulamalar


Pediatrik işitme cihazı uygulamasının pediatrik işitme cihazı uygulaması konusunda uzmanlaşmış uzman odyolog veya odyolog denetiminde hizmet veriyoruz

En azından yapılan işitme cihazı uygulamasının, normal konuşma gelişimi gerçekleşebilmesi için uygun olduğu değerlendirmesinin odyolog tarafından yapılmasını tavsiye ederiz.

Henüz ülkemizde yeteri kadar odyolog bulunmadığından, işitme cihazını aldığınız merkezlerde büyük ihtimalle odyolog bulunmamaktadır. Ancak pediatrik uygulamalar konusunda tecrübe sahibi olmuş odyometristler bulunabilir.

Bu kişilerden bilgi almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca çocuğunuza işitme cihazı alacağınız merkezin ruhsat yetki kapsamında pediatrik uygulamanın da olup olmadığını sorunuz.

Çocuğunuza işitme cihazını satın aldıktan sonra satıcı firma belirli aralıklarla işitme cihazının ve kulak kalıbının kontrolünü gerçekleştirecektir.

İşitme cihazının çalışma performansında teknik bir problem varmı. Kulak kalıbı ve hortumu sağlıklı birşekilde kullanılabilecek durumdamı konrol eder.

0-3 Yaş gurubu işitme kayıplı çouklarda yetişkinlere oranla çok daha sık kulak kalıbının yenilenmesi sertleşen kalıp hortumunun değiştirilmesi gerekir.

Ancak pediatrik cihaz uygulamasında sadece bu teknik kontroller yeterli değildir.

Çocuğun işitme ve konuşma gelişimi açısından takip edilip değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirmeler çocuklara özel yöntemlerle gerçekleştirilen testlerle yapılır (cihazlı -cihazsız serbest saha ölçümleri,görsel kuvetlendirme odyometrisi,oyun odyometrisi ,davranışsal gözetim odyometrisi vb..)

Bu testlerin yapılabildiği yerler ; İşitme konuşma denge üniteleri , odyoloji klinikleridir , bu merkezlerde KBB hekimi,odyolog,odyometrist unvanına sahip kişiler görev yapar.Ülkemizdeki yasal düzenlemeler gereği bu üç meslek gurubu ,üniversite hastaneleri,eğitim araştırma hastaneleri ve kamu anlaşmalı özel dal hastanelerinde birlikte çalışabilirler.

Çocuğunuza işitme cihazını nereden alırsanız alın 0-5 yaş gurubu işitme cihazı kullanan veya kullanacak olan çocuklarınızı mutlaka yukarıda bahsedilen merkezlerde kontrole götürün.

Bu kontroller bir kereye mahsus yapılmayacaktır. Belirli aralıklarla yapılacaktır. Bazı kliniklerde bu testlerin sonuçlarına göre çocuğunuzun işitme ve konuşma gelişiminin sağlanabilmesi için işitme cihazının ayarlarının güncellenmesi, bizzat klinikteki odyolog tarafından yapılabilir.

Bazı kliniklerde ise test sonuçları odyolog tarafından yorumlanarak nasıl bir düzenleme ve güncelleme yapılması gerektiği test sonucunu altına not edilir. Cihazı satın aldığınız firmanın bu düzenlemeleri yapması için sonuçla birlikte firmaya gitmeniz söylenir.

Pediatrik işitme cihazı uygulamasında işitme cihazının kontrolünün yanında aile eğitimi ve çocuk için konuşma eğitimi de yapılır .Çocuk eğitimler sırasında takip edilerek eğitim odyoloğu gerekli görürse işitme cihazıyla birlikte eğitime ve konuşma gelişimine katkısı olması için FM sistem de önerebilir FM sistemler işitme cihazına entegre olarak çalışan bir alıcı ve bir vericiden oluşan bir çeşit telsiz sistemidir. Günümüzde oldukça fonksiyonel ve gelişmiş modelleri de vardır.Bütün bu uygulamalar bir bütün olarak pediatrik işitme cihazı uygulamasının parçalarını teşkil eder.

Çocuğunuz işitme cihazlarıyla sizinle birlikte, yeni sesli bir dünya ya pencere aralıyor onunla birlikte olabilmek için pediatrik (çocuklar için) işitme cihazı uygulamasına önem verin.